browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Mesta

Vrt Orhideja u Singapuru

U Singapuru zbog vlažne i tople klime uspevaju mnoge vrste tropskih biljka. Ali, ono po čemu je ovaj istočni grad naročito poznat su polja različitih vrsta orhideja. Ponosni na ovo svoje prirodno bogatstvo, Singapurci su nekoliko delova grada odvojili za velike bašte i uzgajanje ovog cveća. Botaničke bašte ukupno se protežu na 52 hektara, nalaze … Continue reading »

Categories: Mesta, Priroda | Comments Off on Vrt Orhideja u Singapuru

Najuzbudljiviji put na svetu

Put kroz Fagaras planine – Transfagarasan, koji povezuje Transilvaniju i Munteniju sa dve auto trake, ukupne dužine 92 km je najlepši u Rumuniji. Trans Fagaras put povezuje istorijske regione Vlaske i Transilvaije, gradove Sibinj i Pitesti i dva najviša vrha južnih Karpata – najviši vrh Ruminije Moldoveanu i drugi najviši vrh Negoiu. Transfagaras put odlikuju … Continue reading »

Categories: Mesta, Priroda | Comments Off on Najuzbudljiviji put na svetu

Fontane Diznilenda

Zamislite osećaj kao da ste ušli u magično kraljevstvo, gde sve može da se desi. Dizni je svakako stvorio ovu atmosferu za praznike, svet boja,vodeni šou. Ono sto ove fontane čine se razlikuje od bilo čega drugog na svetu . Lep i zanosan prikaz vode, boje i slike , gde šou traje oko pola sata.Uživajte … Continue reading »

Categories: Kreacije, Mesta | Comments Off on Fontane Diznilenda

Beogradska šuma – Istanbul

Beogradska šuma, na evropskoj obali Crnog mora je najveća šuma u Istanbulu. Šuma se prostire na površini od 6000 ha. Beogradska šuma, najomiljenije je izletište građana Istanbula.

Categories: Mesta, Priroda | Comments Off on Beogradska šuma – Istanbul

Drezden

Drezden je glavni grad Saksonije u Nemačkoj. Nalazi se u dolini reke Elbe, u blizini češke granice, a nosi i naziv ” Firenca severa “. Drezden je grad sa 2,4 miliona stanovnika. Drezden je međunarodno priznat grad umetnosti i kulture, mnogi muzeji grada nude jedinstvene i neuporedive izložbe i zbirke, računajući među najvažnijim znamenitostima evrope … Continue reading »

Categories: Mesta | Comments Off on Drezden

Fujian Tulou – Kina

Smešten u okrugu Iongding Fujian provinciji , te glinene zgrade , takođe poznate kao Tulou , su dom za generacije lokalnih Hakka naroda za više od 1.000 godina . One su upisane na Uneskovu listu svetske kulturne baštine 2008 .Tulou su izgradili za odbrambene svrhe oko centralnog otvorenog dvorišta sa nekoliko prozora na spolja i … Continue reading »

Categories: Mesta | Comments Off on Fujian Tulou – Kina

Dvorac Peleš – Rumunija

Pretpostavlja se da je izgrađen krajem 19. i početkom 20. veka (između 1873. i 1914. godine).Kralj Karol I od Rumunije je posetio sadašnji dvorski posed i ostao zadivljen pejzažom. Zato je 1872. godine kupio veliki posed na tom mestu i dao da se sagradi dvorac.Od kraja 1989. godine dvorac Peleš je otvoren za javnost. A … Continue reading »

Categories: Mesta | Comments Off on Dvorac Peleš – Rumunija

Lumbini – Nepal

Lumbini, u ravnicama Teraj na jugu Nepala, mesto je gde je rođen Sidarta Guatama – uzvišeni Buda, 623. godine pre n.e. i predstavlja jedno od četiri najsvetija mesta budizma. Lumbini se nalazi 25 km istočno od Kapilavastua, palate u kojoj je Buda živeo i odrastao, tako da svake godine na hiljade hodočasnika poseti ovo mesto. Ovo … Continue reading »

Categories: Mesta | Comments Off on Lumbini – Nepal

Zaliv Halong

Zaliv Halong je popularna turistička destinacija koja se nalazi na severoistoku Vijetnama u Južnom kineskom moru, a  koji je naveden na UNESCO- u  listu svetske kulturne baštine . Ha Long Bai , u zalivu Tonkin , obuhvata oko 1.600 ostrva i ostrvca , formirajući spektakularne krečnjačke stubove .

Categories: Mesta, Priroda | Comments Off on Zaliv Halong

Grad od mramora – Ašhbat

Ašhabat, najveći grad u Centralnoj Aziji i centar energetski bogatog Turkmenistana, nalazi se u Ginisovoj knjizi rekorda kao grad sa najviše građevina izrađenih od belog mramora. U gradu se nalazi ukupno 543 građevine obložene belim mramorom koje obuhvataju ukupnu površinu od 4,5 miliona metara kvadratnih. Prema Ginisovoj knjizi, ako bi sav mramor položili vodoravno, dobili … Continue reading »

Categories: Mesta | Comments Off on Grad od mramora – Ašhbat